Iedereen kan mantelzorger worden

‘De ideale mantelzorger, je kunt ‘m zomaar plotseling zijn’, verwoordt de poster van Loesje zo mooi. Ik geloof ook absoluut dat het zo is: het kan iedereen overkomen dat je ineens de zorg voor je vader, moeder, kind of andere dierbare erbij krijgt. En die zorg kan zwaar zijn. Maar ik geloof ook: in de zorg voor een ander groei je zelf als mens. Zo heb ik dat in elk geval wel ervaren in mijn leven. Die ervaring zorgde er mede voor dat ik nu werk als mantelzorgmakelaar binnen mijn eigen bedrijf Zorgadvies HartZ.

Mantelzorg kwam ook op mijn pad

Mijn naam is Jantina Boeve en sinds 2020 werk ik als mantelzorgmakelaar en onafhankelijk cliëntondersteuner. Mantelzorg loopt als een rode draad door mijn leven. Ik groeide op in een gezin als zogenaamd KOPP-kind (kind van ouder(s) met psychische problemen). Als kind was ik me daar niet zo van bewust, maar terugkijkend zie ik dat je als kind al heel wat zorg- en regeltaken op mijn bordje kreeg. Toen ik ouder werd, werd ik mantelzorger voor mijn oma en regelde ik praktische zaken, zoals tafeltje-dek-je, thuiszorg en medicijnen. Ook was ik bewindvoerder en mantelzorger voor een tante met een verstandelijke beperking.

Mantelzorg was niet altijd leuk

Ik zorgde met liefde voor mijn naasten, maar vond de zorg zo nu en dan ook zwaar. Soms had ik er best de balen van dat ik op mijn vrije zaterdagmiddag weer naar Staphorst reed, war mijn tante in een woonvorm woonde. Ik weet nog precies de dag en de plek op de snelweg waar ik me bevond, toen ik dacht: Waarom doe ik dit allemaal? Het zal vast ooit op een dag ergens goed voor blijken te zijn, maar nu zie ik dat nog helemaal niet.

Mijn ervaring werd mijn werk

Ook in mijn schoonfamilie kwam het verlenen van mantelzorg aan de orde. Mijn schoonmoeder kon niet meer thuis blijven wonen en de zorg voor haar werden ons als kinderen en de thuiszorg te veel. In een gesprek over de juiste zorg voor haar kreeg ik een foldertje in mijn handen gedrukt met daarop informatie over de hulp van een mantelzorgmakelaar. Wat ik las in die folder wakkerde iets in me aan. Ik had nog nooit van het beroep mantelzorgmakelaar gehoord! Dat is inmiddels verleden tijd. Ik volgde de opleiding tot mantelzorgmakelaar, startte mijn eigen bedrijf en heb sindsdien al heel wat zorgvragers en mantelzorgers begeleid. 

Ik zorg voor jou

Ik begon Zorgadvies HartZ om op een praktische en coachende wijze (tijdelijk) ondersteuning te bieden aan mantelzorgers of mensen die zorg nodig hebben. Daarnaast merkte ik dat werkgevers soms worstelen met hoe ze voor hun werknemers moeten zorgen die in hun vrije tijd mantelzorger zijn. Het is mijn streven dat iedereen zijn taak als mantelzorger voor een dierbare goed kan uitvoeren, maar dat er ook ruimte en tijd blijft voor de mantelzorger als persoon, zijn werk en gezin. Een goed evenwicht is de sleutel om het vol te kunnen houden!

Mantelzorg blijft in ontwikkeling

Er komen nieuwe regels bij, procedures veranderen en de maatschappij is in ontwikkeling. Om daarin mee te blijven gaan en bovendien mezelf te blijven uitdagen, neem ik deel aan nascholing en intervisiegroepen. Zo houd ik mijn deskundigheid als mantelzorgmakelaar en cliëntondersteuner op peil. Ik werk onafhankelijk en ben aangesloten bij de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars (BMZM) en sta als professional geregistreerd bij Registerplein.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Heb je een vraag of wil je eens een kopje koffie drinken om te ontdekken wat ik voor jou kan beteken? Neem dan contact met mij op!